Zo schittert uw woning op Funda!
april 20, 2022De beste manier om een bod uit te brengen op een woning
juni 1, 2022Zo schittert uw woning op Funda!
april 20, 2022De beste manier om een bod uit te brengen op een woning
juni 1, 2022Warmtepompen in 2026: hoe gaat dat in zijn werk?.
Warmtepompen in 2026: hoe gaat dat in zijn werk?
Vanaf 2026 is een warmtepomp verplicht als u uw cv-ketel gaat vervangen. Het kabinet wil op deze manier minder afhankelijk worden van aardgas. Maar wat is zo’n warmtepomp precies en kunt u die zo maar (laten) installeren in huis?
Duurzamer alternatief
Over vier jaar is het de bedoeling dat mensen overstappen op een duurzamer alternatief voor het verwarmen van woningen. Met een hybride warmtepomp wordt een woning niet alleen met de cv-ketel verwarmd, maar ook met een warmtepomp. De warmtepomp verwarmt elektrisch en zorgt er in de meeste gevallen voor dat uw huis warm blijft zonder gas te verbruiken. Alleen als het buiten té koud wordt (net boven het vriespunt) gaat de cv-ketel aan. Ook voor warm water gebruikt u nog de cv-ketel.
Naast de hybride warmtepomp, is er ook een een volledig elektrische warmtepomp. Hierdoor zouden huishoudens – als er ook op inductie gekookt wordt – volledig van het gas af kunnen.
Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
Niet alle woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. Een woning moet goed geïsoleerd zijn. Wanneer een hybride warmtepomp geïnstalleerd wordt, is spouw-, vloer- en dakisolatie en minimaal dubbel glas nodig.
Ook voor een volledig elektrische warmtepomp is goede isolatie van belang. Een volledig elektrische warmtepomp gebruikt een lage watertemperatuur, waardoor een niet goed geïsoleerde woning op koude dagen niet warm genoeg wordt. Deze huizen zouden bovendien veel elektriciteit moeten gebruiken voor de warmtepomp, wat weer niet goed is voor de energierekening.
Wat kost (de installatie van) een warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een stuk goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Inclusief installatie kost een hybride warmtepomp je zo’n 5 duizend euro.
Met een hybride warmtepomp bespaart u jaarlijks enkele honderden euro’s op de gasrekening. De overheid heeft op dit moment een subsidie waarmee u 30 procent van de kosten vergoed kunt krijgen. Het duurt hierdoor zo’n vijf tot tien jaar voordat u de investering hebt terugverdiend.
De kosten van een elektrische warmtepomp variëren tussen de 6.500 en 20 duizend euro inclusief installatie.
Mogelijk krijgt u met andere kosten te maken, zoals aanpassingen in de meterkast (500 euro), aanpassingen van het verwarmingssysteem en onderhoud van de warmtepomp (75 tot 175 euro per jaar).