Nieuws

De beste manier om een bod uit te brengen op een woning

De beste manier om een bod uit te brengen. Met andere woorden: hoe vergroot je je kans dat jouw bod geaccepteerd wordt? Uiteraard is de prijs het belangrijkste onderdeel van het bod. Maar er is meer!

  1. De prijs

Als ik mensen help bij het kopen van een huis, is de grote vraag: ‘Wat moeten we bieden?’ Die vraag kan ik alleen beantwoorden met: ‘Bied een bedrag waar je het beste gevoel bij hebt.’ Kijk naar wat je kán, maar vooral wat je wíl uitgeven aan een huis. Ga uit van je eigen kracht. Ben je dan de koper, dan is dat top. Zo niet, dan heb je je best gedaan en ga je door naar de volgende woning, met in je achterhoofd dat de aanhouder wint.

  1. De voorwaarden

Hiermee kan je het verschil maken. Hoe meer voorwaarden, hoe minder kans van slagen. Over welke voorwaarden praten we dan? Ten eerste het verkrijgen van een hypotheek. Ten tweede het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Ten derde het verkopen van je eigen woning. Om met dat laatste te beginnen: als je deze voorwaarde stelt, ben je kansloos in het biedingsproces. Eigenlijk is een dergelijke voorwaarde in de huidige markt ook niet nodig.

Over de voorwaarde van het verkrijgen van een hypotheek is veel te doen. Ik merk dat in de huidige hectische markt veel mensen een bod doen zonder deze voorwaarde te stellen. Dat houdt dus in dat je na de 3 dagen bedenktijd geen mogelijkheid meer hebt om de koop te ontbinden, mocht de hypotheek toch niet rondkomen. En dus het risico van de 10% van de koopsom als boete boven je hoofd hangt. Ik ben geen voorstander van een dergelijke actie. Maar hoe kan je dan toch een interessant bod doen? Door je financiële mogelijkheden tot in detail te laten bekijken én vervolgens je hypotheekadviseur hierover een bericht (mail/briefje) te laten maken dat je aan de verkoper kan laten zien. Dit is geen 100% garantie maar het geeft de verkoper inzicht in jouw situatie. En hiermee kan je net het verschil maken.

De voorwaarde voor het maken van een bouwkundige keuring is vrij standaard en ik adviseer elke koper om dit te laten doen. Maar dan wel binnen de 3 dagen bedenktijd zodat jij en de verkoper snel op de hoogte zijn van de stand van zaken.

  1. Wat nog meer te doen?

Bij het kopen van een huis spelen veel emoties. Maar dit geldt net zo goed voor de verkoper. Die wil graag weten wie de kopers zijn. Zeker als er meerdere bieders zijn en de biedingen dichtbij elkaar liggen, kan een persoonlijk verhaal de doorslag geven. Dus voeg aan je bod een persoonlijke brief toe waarin je uitlegt wie je bent, wat je doet en waarom je zo graag in dit betreffende huis wil wonen. Een leuke foto doet het ook altijd goed. Je zou het kunnen omschrijven als een sollicitatiebrief om in aanmerking te komen voor de woning.

Conclusie: naast de prijs zijn onderbouwing van de voorwaarden én een persoonlijk bericht belangrijk om de verkoper voor jouw bod te laten kiezen.

Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan contact met mij op en ik help je bij deze grote stap.

Joost Verbaas RMT

06-83082631

joost@scoopmakelaardij.com