Blog

De Kijkersvraag: Hoe werkt het als er meerdere bieders op een huis zijn?

Als potentiële huizenkopers bij mij een huis komen bekijken, krijg ik vaak inhoudelijke vragen. Deze behandel ik in: ‘De Kijkersvraag’.

De Kijkersvraag: Hoe werkt het als er meerdere bieders op een huis zijn?

Als er meerdere bieders zijn voor een huis, ontstaat er meestal een situatie van concurrentie. Hier zijn de stappen die meestal worden gevolgd:

1. Deadline voor biedingen: De verkopende partij, meestal vertegenwoordigd door een makelaar, stelt een deadline vast waarbinnen geïnteresseerde kopers hun definitieve biedingen moeten indienen. Dit geeft iedereen een gelijke kans om een bod uit te brengen.

2. Biedingen indienen: Potentiële kopers dienen hun biedingen in bij de verkopende partij vóór de deadline. Het bod kan meestal schriftelijk of mondeling worden gedaan, afhankelijk van de lokale praktijken en regelgeving. Volgens de laatste regelgeving moet er door de makelaar een zogenaamd biedlogboek aangelegd worden. SCOOP makelaardij is hiervoor aangesloten bij het onafhankelijke keurmerk ‘Eerlijk Bieden’

3. Overweging van de verkoper: De verkopende partij beoordeelt alle ontvangen biedingen. Ze kunnen rekening houden met verschillende factoren, zoals het bedrag van het bod, de voorwaarden, de financiële positie van de kopers en de gewenste opleveringsdatum.

4. Vergelijkbare biedingen: Als er meerdere vergelijkbare biedingen zijn, kan de verkopende partij ervoor kiezen om aan de betreffende partijen nog een uiterst bod te vragen. Dit geeft de verkoper de mogelijkheid om de beste voorwaarden te verkrijgen.

5. Gunning: Wanneer er meerdere bieders zijn voor een huis, kan de verkoper na het ontvangen van de biedingen beslissen aan welke koper hij het huis gunt. Dit kan gebaseerd zijn op verschillende factoren, zoals:

  1. Hoogste bod: De verkoper kan ervoor kiezen het huis te gunnen aan de bieder die het hoogste bod heeft uitgebracht. Dit kan het geval zijn als de verkoper vooral op zoek is naar de hoogst mogelijke verkoopprijs.
  2. Beste voorwaarden: Soms kan een koper een iets lager bod uitbrengen, maar met gunstigere voorwaarden voor de verkoper, zoals een kortere opleveringstermijn of minder voorbehouden (bijv. financieringsvoorbehoud). In dat geval kan de verkoper het huis gunnen aan de koper met de meest aantrekkelijke voorwaarden.
  3. Emotionele of persoonlijke redenen: Verkopers kunnen ook persoonlijke redenen hebben om een huis aan een specifieke koper te gunnen, bijvoorbeeld omdat ze zich kunnen identificeren met de koper of omdat de koper plannen heeft voor het huis die de verkoper aanspreken.
  4. Tip van SCOOP makelaardij: Als je een bod doet, laat de verkoper dan weten waarom jij zo graag zijn huis wil kopen. Schrijf als het ware een ‘sollicitatiebrief’ bij je bod. Op die manier krijgt de verkoper ook een gevoel bij jouw als bieder.
  5. Tip 2 van SCOOP makelaardij: Doe een ‘gek’ bod. Dat betekent geen afgerond bedrag maar een bedrag met een bijzondere cijfercombinatie. Bijvoorbeeld met het huisnummer erin verwerkt. Zo valt jouw bod op tussen de andere biedingen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de uiteindelijke beslissing om een huis te gunnen aan de verkoper ligt. Ze zijn niet verplicht om het hoogste bod te accepteren als andere factoren ook van belang zijn. Als koper moet je je dus bewust zijn van het belang om niet alleen met een aantrekkelijk bod te komen, maar ook om jezelf als betrouwbare en geschikte koper te presenteren, vooral als er meerdere bieders zijn. Een goed samengesteld bod met passende voorwaarden en een betrouwbare financiële positie kan je kansen vergroten om de gunning te winnen.

Het proces van meerdere bieders kan complex zijn en de uitkomst is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de voorkeur van de verkoper en de concurrentie tussen de bieders. Het is belangrijk om je financiële grenzen in gedachten te houden en alleen een bod te doen dat je je kunt veroorloven. Het kan ook verstandig zijn om een ervaren makelaar in te schakelen om je te begeleiden en te helpen bij het nemen van strategische beslissingen tijdens het biedproces.

Wil jij op een huis bieden waar meerdere kandidaten zijn en heb je hulp nodig? Graag help ik je bij dit spannende traject. Bel mij voor een vrijblijvend advies.

Heb jij een vraag over de koop of verkoop van een huis? Stuur mij een bericht en ik zal het hier behandelen.

#woningmarkt #woning #verhuizen #huis #vbo #denhaag #makelaardij #eerlijkbieden #durftevragen