Nieuws

Hypotheek vanaf nu mogelijk voor ‘duurhuurders’

Wel een hoge huur betalen, maar geen hypotheek kunnen krijgen. Aan die scheve situatie komt een eind. Hypotheek vanaf nu mogelijk voor ‘duurhuurders’. Bij vier grote geldverstrekkers kunnen zogeheten ’duurhuurders’ vanaf donderdag terecht voor huizen tot de NHG-grens van 355.000 euro, schrijft De Telegraaf.

Eenderde inkomen naar huur

Nederland telt ongeveer 574.000 huishoudens die huren in de vrije sector. Van hen besteedt 61 procent meer dan een derde van het netto-inkomen aan huur. “Veel mensen vallen nu tussen wal en schip”, zegt Hidde Coebergh van ING, een van de deelnemende geldverstrekkers. “Hun inkomen is te hoog om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te laag om een starterswoning te kunnen kopen.”

Hypotheek vanaf nu mogelijk voor ‘duurhuurders’

Een andere deelnemer, BLG Wonen van De Volksbank, tastte twee jaar geleden al de mogelijkheid af. “Er heerst onder duurhuurders een groot gevoel van onmacht en onrechtvaardigheid. Mensen zijn boos dat ze wel jarenlang een huur van 1200 euro kunnen betalen, maar door de leenregels niet in aanmerking komen voor een hypotheek met maandlasten van 800 euro”, zegt directeur Frank Soede.

Ook Aegon en ABN Amro-dochter Florius doen mee. Samen hebben ze ruim een kwart van de markt in handen.

Bron: ANP