Nieuws

Tropische temperaturen: hoe houd je het koel in huis?

Als de temperaturen stijgen, kan het soms lastig zijn om je huis koel te houden. Zeker als je ook geen airco of ventilator in huis hebt. Om de warme dagen toch koel door te komen, delen we wat handige én duurzame tips met je om je huis te verkoelen tijdens de warme dagen.

Het huis verkoelen kun je op twee manieren doen: de warmte buiten houden of juist de warme lucht kwijt raken. Laten we eerst bekijken hoe je de warmte het best uit je huis kan houden.

Zonwering, groen en witte muren om de warmte buiten de deur te houden

Als je je huis koel wilt houden tijdens warme zomers, kun je het best de zon weren. Direct zonlicht op de ramen zorgt namelijk voor ontzettend veel warmte. Daarom is het slim om zonwering te laten plaatsen. Zonwering aan de buitenkant werkt twee keer zo goed als zonwering aan de binnenkant. Je hebt veel keuze uit verschillende buitenzonwering, zoals zonneschermen, screens of rolluiken. Bomen die schaduw werpen op je ramen, werken ook zonwerend.

Wist je dat groen ook helpt tegen de warmte? Maak van een gevel een groene gevel en plaats bijvoorbeeld klimop. Een groene gevel schermt de muur af, waardoor die niet zo warm wordt als een muur zonder groen. Heb je een plat dak of een dak dat schuin loopt? Maak er een groen dak van door sedumplantjes te plaatsen, of ander groen. Door groen op je dak plaatsen, kun je je huis ook iets verkoelen.

Het helpt ook om de muren of het dak van een huis wit te schilderen, als je wilt kunnen genieten van een koeler huis. Wit weerkaatst warmte namelijk veel beter dan zwart.

De warmte kwijtraken

Is het toch warm in huis? Dan is het een goed idee om op een slimme manier je huis te luchten. Dat doe je het liefst wanneer de temperatuur buiten is gezakt. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst.

Als je graag gebruikt wil maken van extra verkoeling in huis, kiezen de meeste mensen voor een airconditioner. Maar airconditioners zijn niet zo milieuvriendelijk. Een betere optie is de ventilator. Een ventilator gebruikt namelijk veel minder energie dan een airconditioner.

5 tips om je huis koel te houden

Heb je ondanks onze tips nog steeds behoefte aan verkoeling? Dan hebben wij vijf handige tips voor je!

1. Vermijd apparatuur die warmte opwekt

Probeer warme lampen, kaarsen en apparatuur die warmte opwekt zoveel mogelijk te mijden. Probeer op een warme dag bijvoorbeeld ook geen oven of gasfornuis te gebruiken, want die apparaten zorgen voor een hoop extra warmte. Maak op zo’n hete zomerdag dus geen quiche of pasta, maar bijvoorbeeld een lekkere zomerse salade.

2. Houd de ramen en deuren overdag dicht

Het lijkt zo lekker om de ramen en deuren open te zetten als het warm is, maar hiermee haal je vaak juist nog meer warmte naar binnen. Houd ramen en deuren dus gesloten, maar blijf wel goed ventileren voor gezonde lucht in huis.

3. Maak geen gebruik van de droger

Als de zon schijnt en je de ruimte hebt, kun je je was prima buiten te drogen hangen. En dan hoef je de droger ook niet te gebruiken! Want net als de oven en het gasfornuis, geeft een draaiende droger ook enorm veel warmte af. Hang je was dus lekker buiten! Wel uit de zon, anders heb je kans dat je was verkleurt.

4. Maak gebruik van zonwering overdag

Maak gebruik van zonwering overdag. Maak het binnen zo donker mogelijk om de zon buiten te houden. Doe je zonwering dus omlaag en de gordijnen dicht. Lijkt misschien ongezellig, maar met de zomerse dagen is het toch veel fijner om buiten te zitten!

5. Gun jezelf wat rust en relax!

Is het echt heel warm in huis en lukt het niet om het koeler te maken? Gun jezelf dan ook zeker de rust en maak jezelf niet te druk. Daar krijg je het tenslotte alleen maar warmer van. Ga wanneer je kan lekker naar buiten, trakteer jezelf op een heerlijk koel drankje en bewaar al de huishoudelijke klussen voor als het weer wat koeler is buiten.