Nieuws

Welke (duurzame) manieren zijn er om uw huis te verwarmen?

Om meerdere redenen willen we van het gas af. Aardgas is erg belastend voor het milieu en bovendien lopen de energierekeningen hoog op. Deze winter wilt u er natuurlijk wel comfortabel warm bij zitten, dus is het verstandig om te ontdekken welke alternatieven er voor gas allemaal zijn. Welke (duurzame) manieren zijn er om uw huis te verwarmen?

Infrarood verwarming

Een duurzaam alternatief voor gas om uw huis te verwarmen, is infraroodstraling. Infrarood verwarmt de massa in de kamer, en niet de lucht.

+ voordelen: makkelijk te installeren en besparing op uw energieverbruik van 10 tot 40 procent.

– nadelen: infraroodpanelen geven stralingswarmte af, hierdoor lijkt het alsof u even in de zon hebt gezeten. Als u wegloopt van die straling, krijgt u het minder warm.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een kleine waterpomp die met uw cv-ketel samenwerkt. Daardoor verbruikt u minder aardgas. De pomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht om uw huis mee te verwarmen.

+ voordelen: de energierekening wordt lager met een gemiddelde besparing van 300 euro per jaar, u bent niet meer afhankelijk van onstabiele gasprijzen.

– nadelen: de aanschaf is duur en mogelijk krijgt u met andere kosten te maken, zoals een aanpassing in de meterkast en onderhoud.

Pelletkachel

Een pelletkachel brandt zeer efficiënt en kan de cv-ketel vervangen. U vult deze kachel met geperste houtkorrels.

+ voordelen: een pelletkachel is betaalbaar, u gebruikt geen aardgas meer en een slecht geïsoleerd huis kan prima verwarmd worden met een pelletkachel voor een redelijke prijs.

– nadelen: u moet het reservoir regelmatig bijvullen, met het verbranden van de pellets komt fijnstof vrij. In grotere hoeveelheden is dit slecht voor uw gezondheid en voor het milieu. Pelletkachels stoten wel minder fijnstof uit dan houtkachels.

Airco

Wat veel mensen niet weten, is dat u met een airco ook zeer rendabel kunt verwarmen. Het is zelfs zo rendabel, dat het goedkoper is dan verwarmen met een cv-ketel. Door het omkeren van de pomprichting kan de warmte van buiten ook naar binnen worden verplaatst. Zo kan de airco dus ook als verwarming werken.

+ voordelen: een airco is gemakkelijk te installeren en ze zijn tegenwoordig veel milieuvriendelijker dan voorheen. Daarnaast gaan de apparaten zo’n 15 jaar mee.

– nadelen: er is onderhoud nodig, zeker als u de airco elke dag gebruikt. U zult dan om de drie maanden de filters moeten reinigen.