Nieuws

Huizenkopers willen een woning met lage energierekening

Nu de prijzen voor gas en stroom door het dak gaan, jagen huizenkopers massaal op energiezuinige woningen. Huizenkopers willen een woning met lage energierekening. Het aantal mensen dat zoekt naar een huis met een groen energielabel, groeit explosief, ziet Funda.

Lagere energierekening

In het afgelopen kwartaal werd er bij de zoekopdrachten op de website van Funda 49 procent vaker op het label gefilterd dan een jaar eerder. Op jaarbasis gaat het zelfs om een stijging van 261 procent. Huizenkopers letten dus echt op de lage energierekening. Dat potentiële huizenkopers het energielabel steeds belangrijker vinden, kan niet los worden gezien van de energieprijzen. Die zijn hard opgelopen door de oorlog in Oekraïne en de daaraan gekoppelde sancties tegen Rusland.

Energielabel meest gebruikte filter

Twee derde van de huizenzoekers let voortaan op het energielabel, zegt Funda-CEO Joost Dop, die de stijging als ‘opvallend’ bestempelt. Daarmee behoort het naast bijvoorbeeld locatie en prijs tot de meest gebruikte filters.

Afkoeling van de huizenmarkt

Een ontwikkeling die ook meespeelt, is dat de huizenmarkt begint af te koelen. De concurrentie onder kopers neemt af. Tegelijkertijd stijgt het vertrouwen dat de markt gunstiger wordt voor kopers. ‘Eerst was iedereen heel nerveus en bang om achter het net te vissen’, zegt Dop. ‘Maar in de huidige markt kun je beter nadenken over wat bij je past. Nu het aanbod groter is, kun je ook een energielabel zwaarder laten meewegen.’